123456790.jpg

DIETA KETOGENICZNA

ZDROWA I SKUTECZNA !

DBAJ O SWOJĄ RODZINĘ - DBAJ O ZDROWIE

111.jpg
c.jpg

KONTROLUJ SWOJĄ WAGĘ CIAŁA

NASZYMI NATURALNYMI MIESZANKAMI

bbb.jpg

Podstawowym założeniem diety ketogenicznej jest wyeliminowanie cukrów prostych i maksymalne ograniczenie węglowodanów. W związku z tym ketoza pomaga w pozbyciu się z naszego ciała wielu niechcianych organizmów, żywiących się cukrem takich jak np. grzyby (Candida itp.).

Nasze ciało, aby przeżyć, nie potrzebuje nawet grama węglowodanów. Niezbędne jest dostarczanie wyłącznie tłuszczy i białka. Oczywiście nie oznacza to, że należy całkowicie je wyeliminować. Aby nasze jelita optymalnie pracowały, potrzebny jest błonnik pokarmowy.

Zostało naukowo udowodnione, że glukoza powoduje rozwój nowotworów. Wiadomo również, że nowotwory bardzo nie lubią ketonów. Tak więc ketoza jest skuteczną profilaktyką anty-nowotoworową.

Kolejnym ważnym aspektem diety ketogenicznej jest ustabilizowanie poziomu cukru we krwi. Brak wyrzutu cukru, to również brak wyrzutów insuliny. Jest to więc świetna metoda na pozbycie się insulinooporności i utrzymywanie stałego poziomu energii przez cały dzień.

Duża ilość hormonów (a w szczególności żeńskie hormony płciowe) są zbudowane z cholesterolu. Tak więc, jeżeli nasza dieta jest zbyt uboga w tłuszcze, po pewnym czasie mogą wystąpić poważne problemy z układem hormonalnym. Do produkcji testosteronu również niezbędna jest odpowiednia ilość cholesterolu.

Niektóre witaminy (A, D, E, K) rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach. Tak więc zbyt mała podaż tego składnika odżywczego, prowadzi do niedoborów tych witamin.

Badania naukowe dowodzą, że nasz mózg pracuje znacznie wydajniej na ketonach niż na glukozie. Dieta ketogenna wspomaga koncentrację, naukę oraz przyczynia się do tzw. jasności umysłu.

Dieta ketogenna jest dietą radykalnie niskowęglowodanową, której głównym założeniem jest tak znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu podaży tłuszczu, by wprowadzić organizm w stan ketozy – zwiększonego stężenia ciał ketonowych we krwi. W wyniku ograniczenia spożycia węglowodanów organizm zaczyna czerpać energię z ciał ketonowych, które powstają na skutek metabolizmu tłuszczów.

Niektóre tkanki naszego organizmu preferencyjnie wykorzystują ciała ketonowe jako źródło energii, np. mięsień sercowy i kora nerek. W warunkach normalnej, zbilansowanej diety, mózg i czerwone krwinki wykorzystują glukozę jako główne źródło energii. Jednak w warunkach głodu (fizjologiczna ketoza) i u osób z cukrzycą, mózg przystosowuje się do wykorzystywania ciał ketonowych jako źródła energii.

 

W czasie stosowania diety ketogennej zdrowe komórki organizmu łatwo przestawiają swój metabolizm i zaczynają pozyskiwać energię z ciał ketonowych zamiast z glukozy, jednakże komórki nowotworowe nie posiadają już takich zdolności. Wskutek zaburzeń funkcji mitochondriów komórki nowotworowe są ściśle uzależnione od dostępności glukozy, którą potrafią wykorzystywać jako źródło energii nawet w warunkach obniżonej zawartości tlenu (warunki takie panują we wnętrzu guzów nowotworowych).

 

Dietę Ketogeniczną można stosować w sposób bezpieczny dla zdrowia 4-razy do roku!

Zaledwie kilkanaście lat temu, po przeprowadzeniu na dużych grupach kobiet i mężczyzn porównania efektów odchudzających różnego typu diet o tej samej kaloryczności, świat nauki zarekomendował stosowanie niskokalorycznej diety ketogenicznej jako najbardziej skutecznej metody leczenia otyłości. Dieta ta, w wersji VLCKD (ang.: Very Low-Calorie Ketogenic Diet), szybko zdobyła sobie uznanie osób z nadwagą, jak również sportowców. Będąc w stanie ketozy, w ciągu 10 dni można schudnąć nawet 6-8 kg. Badania naukowe potwierdziły, że współdziałanie w pożywieniu tłuszczów MCT z proteinami serwatkowymi przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej, przy minimalnej utracie tkanki mięśniowej, mierzonej jako tzw. beztłuszczowa masa ciała FFM (ang.: Fat-Free Mass). To dlatego dieta VLCKD o dziennej kaloryczności ok. 500 kcal zapewnia lepsze efekty odchudzające niż głodówka. Świadczy też o tym wiele pozytywnych opinii otrzymanych przez nas od osób, które z powodzeniem zastosowały nasze bardzo niskokaloryczne

 

W ostatnich latach wzrosło także zainteresowanie pożywieniem o wysokim efekcie termogenicznym; jego spożywanie powoduje zwiększenie wydatku energetycznego organizmu, jaki jest potrzebny do trawienia pokarmów i podnoszenia temperatury ciała. Spośród wielu produktów spożywczych o silnym działaniu termogenicznym można wybrać te o niskiej zawartości węglowodanów i zastosować je w diecie ketogenicznej. Takie połączenie składników nie spowoduje wyjścia ze stanu ketozy, a nowa dieta LCTKD okaże się jeszcze bardziej skuteczna niż bardzo niskokaloryczna dieta ketogeniczna.

 

 

Zjawisko to da się łatwo wytłumaczyć, rozpisując całodobowy wydatek energetyczny organizmu ludzkiego, na który składają się:

 

  1. Podstawowa przemiana materii niezbędna do podtrzymania funkcji życiowych organizmu

  2. Wydatek energetyczny związany z aktywnością fizyczną 

  3. Termogeneza odpowiedzialna za zmiany temperatury ciała

     

Podczas przeprowadzania każdej diety odchudzającej powinno się dążyć do zwiększenia zapotrzebowania energetycznego wszystkich tych trzech czynników, ograniczając jednocześnie kaloryczność pożywienia tak, aby doprowadzić do ujemnego bilansu energetycznego.

Można tego dokonać w następujący sposób:

 

  1. Zwiększenie zapotrzebowania energetycznego dla podstawowej przemiany materii jest najtrudniejsze, ponieważ przy ograniczaniu kaloryczności pożywienia organizm samoczynnie spowalnia tempo metabolizmu, w celu zabezpieczenia sobie na jak najdłuższy okres czasu rezerw energetycznych zawartych w tkance tłuszczowej. Analogicznie postępujemy w życiu: gdy nie jesteśmy pewni swej przyszłości, kontrolujemy nasze wydatki i staramy się oszczędzać. Organizm możemy jednak z powodzeniem „oszukać”, dostarczając mu większą ilość tłuszczów, i to nawet w dietach niskokalorycznych. Już sam fakt otrzymywania przez organizm trójglicerydów – podstawowej rezerwy energetycznej – znacząco przyspiesza metabolizm, co stanowi jeden z fenomenów diety ketogenicznej. Aktualnie nie są znane lepsze metody  zwiększenia wydatku energetycznego podstawowej przemiany materii.

  2. Zwiększenie wysiłku fizycznego jest wprost proporcjonalne do zwiększenia wydatku energetycznego. Podczas stosowania diety ketogenicznej ćwiczenia pomagają w likwidacji zapasów glikogenu (łatwo dostępnych rezerw energetycznych tworzących się w wątrobie i komórkach organizmu), a gdy go brak – już od pierwszych minut ćwiczeń prowadzą one do bardzo szybkiej redukcji głębszych rezerw energetycznych – tkanki tłuszczowej. Ćwiczenia bardzo wspomagają proces odchudzania, ale także bez nich efekty odchudzania mogą być zaskakująco dobre.

  3. Termogeneza po posiłkowa to zespół procesów fizjologicznych i metabolicznych, do których należą: trawienie, wchłanianie i transport składników pokarmowych oraz wytwarzanie ciepła i jego regulacja. W zależności od rodzaju składników posiłku, znacząco można wpływać na tempo trawienia oraz na niewielkie podwyższenie temperatury ciała. Większe wytwarzanie ciepła to większe wydatkowanie energii przez organizm i szybsze sięganie do rezerw energetycznych w postaci tkanki tłuszczowej.

     

Reasumując: najskuteczniej i najszybciej można się odchudzić, łącząc niskokaloryczną dietę ketogeniczną ze składnikami spożywczymi o silnym efekcie termogenicznym, zwiększającym tempo metabolizmu i podnoszącym nieco temperaturę ciała. Taki sposób odżywiania nazwaliśmy niskokaloryczną dietą termo-ketogeniczną LCTKD (Low-Calorie Thermo-Ketogenic Diet). Poniżej przedstawimy najbardziej przyspieszające spalanie tłuszczu tzw. naturalne termogeniki, które można zastosować w diecie ketogenicznej. Na bazie tych składników skomponowaliśmy  mieszanki proszków do sporządzania zastępujących posiłki napojów i deserów o dziennej kaloryczności 650-900 kcal. Każdy produkt spożywczy powoduje określony efekt termogeniczny SDA (Specific Dynamic Action), dający się wyrazić w kilokaloriach, potrzebnych dodatkowo do jego całkowitego zmetabolizowania. Aby „spalić” 100 g węglowodanów, potrzebujemy średnio 30-50 kcal energii; w przypadku tłuszczów o długim łańcuchu węglowym potrzeba 20-25 kcal, a w przypadku białka aż 100-120 kcal. Z tego powodu we wszystkich dietach termo-ketogenicznych zwiększona została zawartość białka do wymaganego w UE minimum – 75 g. Większość produktów spożywczych zawiera w sobie różne proporcje węglowodanów, białka, tłuszczów oraz błonnika, ale na tej podstawie nie można obliczyć wartości SDA. Efekt ten może być potęgowany przez specyficzne oddziaływanie wybranych składników pożywienia na określone kanały energetyczne, zwane w chińskiej medycynie tradycyjnej (TCM) meridianami.