123456790.jpg

DIETA KETOGENICZNA

ZDROWA I SKUTECZNA !

DBAJ O SWOJĄ RODZINĘ - DBAJ O ZDROWIE

111.jpg
c.jpg

KONTROLUJ SWOJĄ WAGĘ CIAŁA

NASZYMI NATURALNYMI MIESZANKAMI

bbb.jpg

Termogeniki, które zastosowaliśmy w naszych dietach, to:

  1. Miąższ kokosa – wysuszony i zmielony charakteryzuje się wspaniałym słodkim smakiem i pasuje niemalże do każdej potrawy. Zawiera on aż 65% tłuszczów, z czego 58% stanowi olej kokosowy, uważany za bardziej termogeniczny niż białko. Olej kokosowy zawiera kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha węglowego, w tym tzw. tłuszcze MCT, które – w przeciwieństwie do pozostałych rodzajów tłuszczów – jako jedyne metabolizowane są bezpośrednio w wątrobie. Spożycie oleju kokosowego powoduje natychmiastowy przypływ energii, wzrost temperatury ciała i bardzo efektywne przyspieszenie metabolizmu. Obok protein serwatkowych miąższ kokosa jest nieocenionym termogenikiem, a dzięki wysokiej zawartości błonnika (16%) świetnie sprawdza się w dietach ketogenicznych. Miąższ kokosa charakteryzuje się wysoką kalorycznością (prawie 700 kcal/100 g), ale jest wyjątkowo sycący, szczególnie w mieszankach z proteinami. 

  2. Ziarno kakaowca zawiera ponad 50% tłuszczów, z czego 30% stanowią tropikalne tłuszcze nasycone, oraz 12% białka, 23% błonnika i zaledwie 6% węglowodanów. Kakaowiec wykazuje największą z wszystkich roślin zawartość teobrominy i wraz z obecną w nim kofeiną  działa na układ krążenia, przyspieszając metabolizm oraz powodując występowanie efektu termogenicznego. Nie należy przy tym mylić zmielonego ziarna kakaowca z kakao, które jest produktem pozbawionym tłuszczu i dlatego nie stosuje się go w dietach ketogenicznych.

  3. Pod względem najlepszej przyswajalności białka nic nie dorówna proteinom serwatkowym lub roślinnym. Aby metabolizować 100 g protein, potrzeba aż 140 kcal energii, co stanowi 1/3 całkowitej kaloryczności produktu. W menu diety udział protein może być bardzo wysoki tylko w niskokalorycznych dietach ketogenicznych, ponieważ w dietach o wyższej kaloryczności białko serwantkowe lub roślinne będzie w połowie przetwarzane do postaci węglowodanów. Proteiny wywołują jeden z najsilniejszych efektów termogenicznych.

  4. Jogurt naturalny  to jeden z najlepszych produktów dietetycznych ze względu na obecne w nim żywe mikroorganizmy – kultury bakterii – wspomagające trawienie i poprawiające przyswajalność obecnych w pożywieniu pozostałych składników odżywczych. Jogurt jest niezbędnym składnikiem diety termo-ketogenicznej, pomimo stosunkowo wysokiej zawartości węglowodanów. Jego efekt termogeniczny jest  potęgowany dzięki obecności zawartego w nim białka oraz szczepów bakterii Lactobacillus.

     

W internetowych materiałach poświęconych naturalnym termogenikom wymienia się przeszło 50 produktów, w tym ziarna zbóż, rośliny strączkowe, owoce szczególnie bogate w witaminę C, zielone warzywa, mięso, nabiał, ryby i owoce morza. Podczas komponowania diety musieliśmy niektóre z nich wykluczyć, ze względu na ich wysoką zawartość węglowodanów, bądź jako nie nadające się do przyrządzania mieszanek typu „instant”. Te same źródła podają, że przy zrównoważonym menu około 10% kaloryczności wydatkowane jest na potrzeby termogenezy. W przypadku specjalnie dobranych składników dających najwyższy efekt termogeniczny można w przybliżeniu założyć,  że wartość ta wzrasta do 20-25%. W przypadku niskokalorycznej diety termo-ketogenicznej o kaloryczności 900 kcal/dzień 22,5% stanowi 200 kcal, które zjadamy, ale je w tym samym czasie spalamy w ramach efektu termogenicznego i skutecznie dostarczamy 700 kcal dziennie. Jeśli przyjmiemy, że dzienne zapotrzebowanie kaloryczne organizmu wynosi 2700 kcal, to pozostałe 2000 kcal dziennego deficytu energetycznego pokrywamy rozpadem własnej tkanki tłuszczowej. Przy pomocy ćwiczeń możemy  powstały deficyt zwiększyć o dalsze 500 kcal.